Ett av de vanligaste klagomålen på arbetsplatser med öppna kontorslanskap är att det är för mycket oljud. Om vi bara fick vara i en tystare miljö så skulle vi får mer gjort. Vi ser alltså oljud som något som påverkar vår arbetsinsats negativt. Och visst, allt för mycket oljud mår ju ingen bra av. Men när vi arbetar med kreativa utmaningar kan det vara bra att undvika tystnaden.
Ny forskning visar nämligen att vi blir mer kreativa när vi vistas i miljöer med en viss mängd oljud. I en studie nyligen publicerad i Journal of consumer research undersökte Ravi Mehta, Rui Zhu och Amar Cheema hur olika ljud och ljudnivåer påverkar vår kreativa förmåga.
Målet med studien var att ta reda på om en högre ljudnivå (70 dB, vilket ungefär motsvarar en bil som kör förbi på 10 meters avstånd) påverkar vår kreativitet positivt jämfört med en ljudnivå på 50 dB, vilket motsvarar ljudet från någon som talar i normal samtalston på ca en meters avstånd.
Ljudet forskarna använde var en blandning av samtal, cafemiljöer, vägljud och andra ljud som kan tänkas finnas där människor arbetar. I fem olika experiment testade man sedan deltagarnas förmåga att komma med annorlunda idéer vid olika ljudnivåer.
Forskarna använde sig av ett så kallat Remote Associates Test, ett vanligt verktyg inom kreativitetsforskningen som mäter förmågan att hitta kopplingar mellan till synes helt osammanhängande saker. I samtliga fem experiment såg man tydligt att den högre ljudnivån gjorde att deltagarna kom med fler och mer udda lösningar. Alla lösningar bedömdes även av de andra deltagarna efter hur kreativa de tyckte de var. De som vistats i miljön med högre ljud genererade betydligt mer kreativa idéer.
Vad beror det här på? Enligt forskarna är en av förklaringarna att den högre ljudnivån ”stör” hjärnan ”lagom mycket”, vilket har en positiv effekt på kreativiteten eftersom det knuffar ut tankarna i nya banor. När ljudnivån är lägre är det lättare för hjärnan att ”sortera bort” oljudet och inte påverkas på samma sätt.
Forskarna fann även att effekten höll i sig. Det är alltså inte så att en miljö med högre ljudnivå bara gör oss kreativa en liten stund och sedan tröttnar vi. Ljudet kan dock inte vara hur högt som helst. Det finns en övre gräns. Forskarna fann att vid 85 dB är ljudet så högt att vi inte kan koncentrera oss alls.
Vad kan man då lära sig av det här?
Enligt forskarna bör man på arbetsplatser bli bättre på att inte bara se oljud som något negativt. Det kan även vara en god idé att hålla sina ekonomimöten och sina brainstorms i olika miljöer med olika ljudnivåer. Eller kanske låta medarbetarna få arbeta med sina kreativa problem i miljöer utanför företagets lokaler.
Vi på Realize har jobbat länge med hjälpa svenska företag tänka om och tänka nytt. Genom åren har vi utvecklat en tydlig process med beprövade verktyg för att få i gång kreativiteten. Boka in en dag i Idéfabriken och så tar vi oss an era kreativa utmaningar tillsammans! Vi lovar att väsnas precis lagom mycket. Ring oss på 031 – 760 54 00 eller skicka ett elektroniskt brev, så berättar vi mer om vad vi kan gör för ert företag.