Tidigare skrev vi om kollaborativ problemlösning – ’Världens största brainstorm’. Det handlade om indiska programledaren Satayamev Jayate som med hjälp av miljontals tittare fick feedback och lösningar på landets största samhällsproblem . Denna gång handlar det om avancerade problemlösning på hög matematisk nivå – Gowers Polymath.
Alla får bidra, oavsett nivå
Det första polymath projektet startade 2009 när Timothy Gowers ställde frågan: ”Är en massiv matematikkollaboration möjlig?”. Genom att tydligt definiera en fråga lät han sedan låta vem som helst bidra och kommentera. Deltagarna gav input, impulser, tankar, skrev omformuleringar, och möjliga lösningar – oavsett kunskapsnivå. Tillsammans lyckades de efter 7 veckor att lösa problemet. Därefter startades flera lyckade polymath-projekt.
Kreativa metoder
Den röda tråden låg i att polymath-projekten arbetade efter kreativa metoder. Alla som hade något att säga fick vara med. Grundtanken var att inläggen skulle hållas korta – just för att inte tänka för länge på lösningen, och att bidra med idéer även om de skulle vara outvecklade eller fel. Detta skulle tillåta en viss faktor av tur, och en blandning av olika människors tankesätt för att öka chansen att lyckas.
- Korta, spontana inlägg för att tillåta slump och osannolikhet
- Våga berätta även om det låter dumt, är fel, eller underutvecklat
- Heterogen grupp av människor för att blanda olika tankesätt
- Tydliga och lättförståeliga idéer för nästa person att förstå och bygga vidare på
Läs mer om Gowers Polymath.