”It takes a long time to grow young” – Pablo Picasso
Vi har alla någon gång förundrats över barns förmåga att komma på knäppa, roliga och ibland helt galna idéer. Men vad är det som gör att barn är så bra på att tänka i nya banor? En del av svaret kan ligga i att de delar av hjärnan som styr logiskt tänkande och impulskontroll ännu inte är fullt utvecklade hos barn och att de därför har lättare att tänka fritt och i oväntade banor. Kan man som vuxen behålla den förmågan? Produkten Idéspelet är ett exempel på principen att man genom oväntade impulser kan trigga hjärnan att tänka i nya banor. Att tänka mer som ett barn helt enkelt.
I tråden What is the smartest thing a child has ever said? berättar folk om roliga och tänkvärda saker de hört barn säga. Några exempel:
- ”I think when you dream at night, your eyes turn all the way around so you can see what’s inside your head.”
- I had a friend’s small child (perhaps 4-5 years old at the time) over, and he discovered my piano and banged on it a little. ”What’s that?” said an amused parent, who probably intended to introduce the word ”piano,” if he didn’t already know it. ”Sound,” replied the child, and wandered off to explore the next curiosity. Nobody corrected him.
- I worked in a Kindergarden some years ago. In the early morning a 4 years old boy threw a toy dinosaur on the floor. I asked him why he did so and he replied, ”That’s gravity!”
Vad gör då att barn är så bra på att tänka annorlunda? Låt oss vända på frågan: Vad är det som gör att vi vuxna är så dåliga på att tänka i nya banor? En del av svaret kan ligga i den prefrontala cortexen. Denna del av vår hjärna spelar en central roll i beslutsfattande, logiskt tänkande och riskbedömning. Den styr även impulskontroll och är den del av hjärnan som utvecklas sist (det är därför tonåringar är så jobbiga). Eftersom barn har en mindre utvecklad prefrontal cortex är de alltså mindre upptagna med att utvärdera idéer och tankar och bedömma dem utifrån logiska resonemang. De har lättare för att associera fritt och att tänka i nya banor. Vi vuxna har däremot ofta svårt att frigöra oss från vårt logiska tänkande. En följd av detta är att vi ofta bemöter nya, annorlunda idéer med skepsis. Vi vill gärna få dem att passa in i ett befintligt system. En viktig förmåga, men som är i vägen när vi ska generera verkligt banbrytande idéer.
För några år sedan arbetade vi tillsammans med limtillverkaren Casco adhesive. En utmaning de stod inför var hur de skulle kunna limma vissa svårlimmade träsorter snabbare. En av deltagarna drog ett kort med en bild på en clown, vilket fick honom att tänka på Gröna Lund, vilket i sin tur fick honom att tänka på ett vattenfall.
Bilden av vattenfallet ledde till tanken att man istället för att bara limma varje bräda för sig, kanske skulle kunna låta limmet, likt ett vattenfall, rinna medan brädan rörde sig under. På detta sätt skulle man kanske kunna öka hastigheten. Det här exemplet visar på hur en oväntad impuls kan få en att tänka i nya banor och komma på idéer man förmodligen inte kommit på annars.
I Idéspelet får du hjälp att tänka nytt genom impulskort som öppnar för friare associationsbanor. Impulskorten uppmanar dig atttgöra nya kopplingar, som i sin tur leder till nya idéer. Oftast helt utanför ditt befintliga tankesystem. Mer som ett barn.
Vill du prova Idéspelet?