I en artikel i NY times petar Tom Agan hål på en gammal myt, nämligen den att de bästa innovatörerna är unga rebeller i collegerum eller villagarage som med nya tekniska innovationer förändrar världen. Berättelserna bakom Apple, Microsoft och Facebook har etsat sig fast i det allmänna medvetandet. Men detta är inte hela sanningen. Enligt Agan utgör dessa undantagen och inte regeln. I själva verket finns det mycket som pekar på att förmågan till innovation ökar med åldern.
Naturligtvis beror det på vilket område vi pratar om. Det är inte sannolikt att en pensionär skulle starta Facebook och det är inte särskilt troligt att en sprallig collegestudent skriver en 1000 sidor lång bok om Romarrikets uppgång och fall. Olika utmaningar ställer olika krav på erfarenhet och kunskap. När det gäller den generella förmågan att tänka annorlunda och banbrytande är ålder inget hinder, snarare tvärtom, eftersom de som är äldre bättre förstår de mönster och banor som ska brytas.
Enligt forskning som Tom Agan citerar görs de upptäckter som leder till nobelpris senare i forskares liv idag än för hundra år sedan. Mellan 1900 och 2000 ökade medelåldern från 32 till 38 år. Inte heller inom kulturområdet finns enligt Agan något som pekar på att ålder är ett hinder. Bakom många av senare års mest uppmärksammade filmer och romaner står män och kvinnor över 50.
Så om du oroar dig för att åldern ska krympa din förmåga att tänka nytt och skapa, ta det lugnt. Om du ändå har svårt att släppa oron, låt dig inspireras av den nu 87-årige japanske uppfinnaren Dr Nakamats, som har världsrekord i antal patent: