Kreativa personer har länge uppskattat kraften i svag belysning. En tröst nu när den mörka årstiden kommit är att ny forskning visar att när ljuset släcks, slås något i hjärnan på.
Stora konstnärer och originella tänkare verkar ofta instinktivt dras till de mörkare timmarna. Författaren Toni Morrison berättade en gång i The Paris Review att det där med att titta på natten övergå till dag, gärna med en kopp kaffe i handen, fick henne att känna som en ”koppling” till kreativitet. ”Det är inte att vara i ljuset”, sade hon, ”det är att vara där innan det kommer”. Många av historiens mest fantasifulla sinnen blivit inspirerade av svag belysning.
Blotta tanken på olika typer av ljus påverkar kreativiteten.
Det visar sig att du inte behöver vara en idéspruta för att uppskatta det kreativa i ett mörkt rum. Psykologerna Anna Steidel och Lioba Werth genomförde nyligen en serie experiment som syftar till att mäta hur kreativiteten påverkades i olika belysningar. I en artikel publicerad förra månaden rapporterade Steidel och Werth en del av det första beviset för att viss kreativitet ökar då ljuset släcks.
”Tydligen triggar mörkret en kedja av samverkande processer, inklusive en kognitiv bearbetningsstil, vilket är fördelaktigt för kreativiteten”, säger forskarna slutsatsen i septembernumret av Journal of Environmental Psychology.
När man ber kontorschefer och designers att betygsätta den kreativa potentialen i en arbetsmiljö föredrar de oftast de med ljus belysning – och oftast, desto ljusare, desto bättre. Men ljusstyrkan i sig var inte en faktor i dessa tester. Steidel och Werth ville se hur människor faktiskt presterade på kreativa uppgifter när lamporna lös med svagt ljus.
Forskarna använde tre tester som enbart beaktade hur olika typer av ljus påverkade en persons kreativitet och oberoende domare som betygsatte kreativiteten. Man kunde konstatera att svag belysning skapar ”visuella budskap” som kan puffa våra sinnen in i ett explorativt läge.
Det visade sig också att människor i mörkare miljöer löste betydligt fler kreativa problem än de i ljusa miljöer .
Så vad är hemligheten med svag belysning ? Steidel och Werth misstänker att det skapar ett ”visuellt budskap” som kan puffa våra sinnen i ett explorativ läge. Vi har väl alla som sett ett par reflexer eller ett par kattögon i mörkret känt hur den visuella fantasin kan skena iväg.
”En hel del effekter av mörkret uppstår utanför medvetandet”, enligt Steidel Co.Design .
Men innan du släcker närmsta lampan för att bli kreativ kan det vara viktigt att känna till forskarnas resultat från ytterligare ett experiment. Återigen ordnade de tre ljusförhållanden – ljus , mörk och mellan – och gav deltagarna i studien en kreativ uppgift . Men de gav dem också fyra logiska problem som krävde en hel del analytiskt tänkande. Denna gång fann forskarna att medan kreativiteten frodades i mörkret så blomstrade det logiska tänkandet i ljuset.
Med andra ord måste en väl utformad arbetsplats anpassa sig till vad du arbetar med. Trots allt är det så att även om bra visuella idéer kan komma i mörker så behövs en hel del annat arbete för att hjälpa dem att se dagens ljus.
Så nu är det dags för det kreativa årstiden!
Vill du låta dig inspireras av en kreativ miljö, så besök oss i Idéfabriken.