Det pratas mycket om Bitcoin just nu
Den mytomspunna valutan, som funnits sedan 2009, har vunnit fler och fler anhängare, som ser den som ett alternativ till dagens problemtyngda valutor och banksystem.
Inga transaktionsavgifter
Den stora skillnaden mellan Bitcoin-valutan och andra valutor är alltså att Bitcoin inte förlitar sig på en central utgivare, såsom en centralbank som bestämmer och styr dess värde eller på banker eller andra aktörer som tar ut avgifter för transaktioner. Även Paypal och Skrill, båda digitala lösningar för penningtransaktioner tar, även om de är smidiga, ut stora avgifter på transaktioner.
Håller koll på hur många bitcoins var och en har
Bitcoin tog sin början 2009 när Satoshi Nakamoto (troligen en pseudonym) skapade en digital valuta, vars syfte var att låta människor utföra betalningar över nätet utan inblandning av tredje part. Om man skapar t.ex ett digitalt mynt, och enas om att det har ett visst värde, vad hindrar då någon annan att bara kopiera myntet och på så sätt äga lika mycket? Lösningen ligger i att skapa ett nätverk där en databas krypteras och distribueras över nätverket. På så sätt ser hela nätverket till att hålla koll på vem som har hur många mynt.
Bestämmer inflationen i förväg
Ett annat mål med Bitcoin var att göra valutan helt oberoende av andra valutors värde. Exakt hur det här fungerar är komplicerat, men enkelt kan man säga att det går ut på att antalet enheter (Bitcoins) växer enligt en förutbestämd modell som har ett bestämt slut. Till skillnad från ”vanliga” valutor har Bitcoin således en kontrollerad och på förhand bestämd inflation och blir därigenom omöjlig att manipulera utifrån.
Bitcoin vinner fler och fler anhängare även bland ekonomer och politiker, inte minst mot bakgrund av de senaste årens haverier i de traditionella ekonomiska systemen, och ökar snabbt i värde. Bara från september till december 2013 ökade värdet för ett Bitcoin-mynt från ca 200 till 1100 USD. Sedan dess har den dock sjunkit till dagens värde som ligger runt 670 USD.
Ytterligare fördelarna med Bitcoin? En stor fördel är det demokratiska värdet i att ha en valuta som är självständig och mindre sårbar för spekulation och manipulering. Mindre valutor runt om i världen idag, exempelvis i utvecklingsländer, är enormt sårbara gentemot större valutor, vilket gör verklig utveckling svår.
En annan fördel med Bitcoin är anonymiteten i systemet. Ingen kan övervaka vem du ger pengar till, vilket gör det möjligt att stötta politiska grupper och organisationer i hårt kontrollerade länder, som annars skulle ha svårt att få ekonomisk stöttning. Denna anonymitet är naturligtvis även ett av de stora problemen med Bitcoin. Eftersom ingen central myndighet kan övervaka vem som betalar vad till vem och för vad kan Bitcoin användas för kriminella syften. Det finns redan idag droger till försäljning för Bitcoins. Valutan kan även användas för att undvika skatt.
Innovation i det STORA
Det stora med Bitcoin från ett innovationsperspektiv är att det så fundamentalt ändrar spelreglerna. Bitcoin är inte bara ett nytt sätt att hantera pengar, det kan potentiellt förändra hela det ekonomiska systemet i grunden. Vi skulle kalla det radikal eller språngvis innovation. I de kreativa workshopar vi leder, trycker vi på vikten av att kunna göra just detta; att ta en helhetssyn och utmana hela systemet och hur det fungerar i grunden. Det är bara så vi kan skapa verklig innovation.
Om du vill veta mer om innovation och affärsutveckling eller letar efter en spännande miljö att arbeta med dina kreativa utmaningar, hör av dig till oss så berättar vi mer.