Förra veckan höll Konstfack seminarier om vad offentlig sektor kan lära sig från designers arbetssätt för att driva social innovation. Bakom initiativet låg Mötesplats Social Innovation, en nationell plattform för att främja social innovation.
Stepháne Vincent (bilden) från franska La 27e Région, var ett av de stora internationella namnen. Organisationen startades av människor med bakgrund inom statlig förvaltning, som såg behovet av innovation inom den offentliga sektorn. Enligt Vincent handlar det inte om att komma med nya lösningar, utan snarare att omformulera problem.
Friendly Hacking
Ett viktigt koncept är sk. ”Friendly Hacking”, som i korthet går ut på att låta ett multidisciplinärt team ”flytta in” i en organisation. Efter några veckors arbete tillsammans med de anställda kommer gruppen med förslag till förändringar. Detta, att arbeta med gruppen och se saker från medarbetarnas perspektiv är naturligtvis centralt. Då skapas större förtroende för teamet och gruppen känner att de äger sin egen förändringsprocess.
Ökande krav på flexibilitet
Den delen av den kreativa processen som innebär att omformulera frågan (vad är vi vill uppnå?) och utmana gamla föreställningar, är något som går att använda även i offentlig sektor. Organisationer inom offentlig sektor kan dock ha svårt att snabbt ta till sig radikala förändringar då det ofta finns en inbyggd tröghet och byråkrati. Vi tror dock att även den offentliga sektorn måste bli mer flexibel för kunna följa med i utveckling och på ett effektivt sätt möta framtidens ökade krav på produktivitet.
Då kan metoder från designområdet erbjuda nya, innovativa lösningar på svåra problem. Enligt Vincent ökar intresset för den typ av tjänster som La 27e Région erbjuder, där designers som en del i ett team delar med sig av sin kunskap om att tackla problem och hitta nya lösningar.
De båda seminarierna utgör del i en förstudie som, enligt Mötesplats Social Innovation, ”ska undersöka förutsättningarna att etablera ett designlabb som kan fungera som en testarena för social innovation och samhällsentreprenörskap”
Vi på Realize gillar den här typen av gränsöverskridande samarbeten och ser med spänning fram emot vad detta arbete mynnar ut i.
Vill du veta mer om hur du kan utveckla innovationspotentialen i ditt företag eller organisation, kontakta oss så berättar vi mer.