De senaste åren har det dykt upp flera framgångsrika sidor på nätet där man kan prenumerera på övningar för att hålla sin hjärna igång. Genom dagliga övningar vässar man sitt minne, koncentrationsförmåga och kreativitet. Men hur mycket kan man egentligen träna sin hjärna och hur gör man? Vi tog en pratstund med läkaren Nils Simonsson och pratade kreativitet och vad hjärnforskningen lär oss om hur man håller sin hjärna igång.
Vad kan hjärnforskningen lära oss om kreativitet?
– Ett av de största genombrotten inom hjärnforskningen under 1900-talet är det som brukar kallas ”neuroplasticitet”, alltså att hjärnan är mycket mer flexibel och formbar än man tidigare trott. Med rätt stimulans kan vi skapa nya hjärnceller och kopplingar. Hjärnan blir vad vi gör den till!
Jag brukar likna detta vid att ha en fot eller arm i gips. Om man gipsar ett ben så förtvinar musklerna snabbt. Det är samma med hjärnan:Use it or lose it. Detta gäller även kreativitet och förmågan att komma med annorlunda idéer. Jag brukar säga att när vi är små är vi som frågetecken, sen gör samhället oss till semikolon. Vi lär oss att alla frågor har ett ”rätt” svar och blir trygga med att lösa problem på ett visst sätt. Som tur är visar dagens hjärnforskning att vi kan träna upp vår förmåga att tänka annorlunda.
Hur tränar man sin kreativitet?
-Det finns en uppsjö av olika verktyg man kan använda för att komma ur sina vanliga tankebanor. Personligen är jag förtjust i att jobba med motsatser. Att först argumentera för någonting och sedan byta plats och argumentera för motsatsen ger ofta nya insikter. Sen är jag en stor förespråkare av läsning. Själv försöker jag varje månad läsa åtminstone en bok om något jag inte kan någonting om eller som jag inte är direkt intresserad av. Man brukar ju prata om att kreativitet är förmågan att koppla ihop vitt skilda saker och skapa ny värden. Genom att läsa mycket får man helt enkelt fler saker att koppla ihop.
En annan sak som vi ofta glömmer bort är vikten av fysisk aktivitet. Vi är alla överrens om att motion håller kroppen i form men att träning även är bra för hjärnan är något vi borde prata om mer. När vi rör oss utsöndras ett protein i hjärnan som gör att nya kopplingar kan skapas. Vill du få nya idéer: rör på dig!
Vad bör företag tänka på för att bli mer kreativa?
-Jag tror det handlar mycket om att skapa en miljö där annorlunda idéer uppmuntras. Ett problem i många företag är att alla är experter inom sitt område. Man tittar inte utanför sin egen ”box” och ser problem genom mikroskop istället för ha ett ”helikopterperspektiv”. För att verkligen utvecklas behövs idéer som ibland går rakt emot hur man alltid gjort. Einstein sa en gång att ”om en idé inte verkar absurd för experterna så kan den inte bli stor”. Vi får inte vara rädda för annorlunda idéer.
Jag tänker även på ett gammalt experiment som gav mig en riktig aha-upplevelse. Man studerade chimpanser som fick välja mellan att få ett bananchips (chimpanser älskar bananchips) och en överraskning. Oftast valde chimpanserna chipsen, men ibland valde de överraskningen. För vem vet, kanske finns det något bättre än bananchips runt hörnet? Det här gäller även i högsta grad företag som vill utvecklas. Ibland måste man våga välja det okända.
Är du nyfiken på fler metoder och verktyg för att komma ur dina vanliga tankebanor? Hör av dig till oss, så berättar vi mer.
Image credit: Brain with multidirectional arrows vector illustration © Adrian Niederhäuser (adrian_n) /Stockfresh