Verkligt innovativa produkter och tjänster dimper sällan ner från himlen. De är resultatet av ett långt arbete, där människor jobbat tillsammans och vidareutvecklat, lagt till, ändrat och förbättrat idéer för att slutligen landa i en lösning som kan vara både banbrytande och väl fungerande. Den här kreativa processen fungerar bäst om man även ger konstruktiv kritik. Negativ kritik riskerar att ta död på idéerna längs vägen.
Vi vet alla hur frustrerande det kan vara när någon ratar våra idéer utan att riktigt ha gett dem en chans. Ofta genom att säga Nej, men… Detta kan man eliminera genom att istället skapa en Ja, och… miljö. En Ja, och miljö handlar om att bidra till andras idéer, lägga till och utveckla. Inte döda dem. Även ”dåliga” idéer kan innehålla frön till något riktigt bra.
Men hur är det när man ger sig själv kritik? Kan man göra även detta på ett mer konstruktivt sätt?
Inom psykologin har man länge intresserat sig för det som kallas ”self talk”, alltså att prata med sig själv, antingen högt eller i huvudet. Vi tänker inte så ofta på det (eller kanske inte vill erkänna det ) men när vi står inför en ny, eller krävande uppgift pratar vi ofta med oss själva och vi bedömer och utvärderar våra idéer och handlingar hela tiden. Hur vi väljer att föra detta samtal kan ha stor inverkan på såväl motivation som kreativitet.
”What happens with self-talk is you stimulate your action, direct your action and evaluate your action”
– Antonis Hatzigeorgiadis, professor i psykologi vid University of Thessally
I en studie som nyligen genomfördes vid universitetet i Michigan undersökte man hur stress påverkas av hur man pratar med sig själv. Man sa åt en grupp universitetsstudenter att förbereda sig inför en jobbintervju för ett toppjobb inför en panel. Studenterna delades in i två grupper, den ena ombads att försöka hantera sin nervositet genom att prata med sig själv i första person, alltså säga ”jag”. De uppmuntrades att säga saker som ”jag klarar det här”, ”jag har inget att vara orolig för” ”jag är bra på det här”. Den andra gruppen skulle istället prata med sig själva som om de vore en annan person och säga ”du” istället. Forskarna fann att de som sa ”Du” istället för ”Jag” blev mycket mindre nervösa och uppfattades som mer fokuserade och självsäkra.
Enligt Ethan Kross, en av männen bakom studien, är vi i regel mycket bättre på att ge andra uppmuntrande kommentarer och positiv feedback än oss själva. Men om man lurar sig själv lite grann och ser sig själv utifrån en stund blir det lättare att skapa motivation och att ge sig själv konstruktiv kritik.
Man fann också att den här typen av mental övning även boostar det laterala (kreativa) tänkandet. Förklaringen är enligt forskarna att vi blir mer avslappnade och mindre låsta om vi ser oss själva och våra idéer utifrån. Vilket naturligtvis är bra för att bryta invanda tankemönster.
Så nästa gång du står inför en kreativ utmaning, försök prata med dig själv som om du vore en annan person. Och jobbar du tillsammans med andra, tänk på hur du kan uppmuntra och bidra till deras idéer och inte bara bedöma om idéerna är ”bra” eller inte.
Vill ni skapa rätt förutsättningar för en kreativ arbetsplats? Eller bara arbeta med era kreativa utmaningar i en avslappnande och stimulerande miljö? Boka in en dag i Idéfabriken, så tar vi oss an era kreativa utmaningar tillsammans! Ring oss på 031 – 760 54 00, eller maila, så berättar vi mer om vad vi kan göra för dig och ditt företag.