En gynstol för män? En motionscykel som låter en cykla var man vill i världen? Hälsoteknikcentrum Halland har med sina banbrytande projekt inom hälsoteknikområdet rönt stor uppmärksamhet de senaste åren. Vi tog en pratstund med Anne-Christine Herz, verksamhetsansvarig, och Emma Börjesson, projektkoordinator om två av deras projekt, BikeAround och Androstolen.
Vad är Hälsoteknikcentrum Halland?
Ann-Christine: Hälsoteknikcentrum Halland startades 2009 och är ett samarbete mellan region Halland, högskolan och näringslivet, med målet att främja innovation inom hälsoteknikområdet. Vi brukar säga att vi jobbar ”från behov till innovation”. Men att ta fram nya produkter och tjänster inom detta område kan vara svårt. Det är mångas behov som ska tillgodoses. Vårt arbete handlar således lika mycket om att skapa diskussion och främja nya synsätt inom området.
Ert projekt BikeAround, en motionscykel för äldre med demens som låter en cykla var man vill i världen med hjälp av Google Maps, har fått stor uppmärksamhet. Kan ni berätta lite mer om det här projektet?
Emma: BikeAround tog sin början i en frågeställning: Hur kan vi uppmuntra äldre personer med demens till fysisk aktivitet? Vi bjöd in en mängd människor med olika kunskap och kompetens; studenter, ingengörer, forskare, läkare. Efter en rad brainstorming-möten, där vi fick fram en mängd olika koncept, landade vi i cykeln. Att cykla är ju något de allra flesta kan relatera till, men äldre med demens har ju ofta svårt att ta sig ut och cykla.
Genom att förse cykeln med en kupol-liknande skärm, som är kopplad till Google Maps kan man cykla nästan var man vill i världen. Genom att kombinera befintlig teknik på det här sättet lyckades vi skapa ett roligare sätt för äldre med demens att motionera. Egentligen hade det varit enklare från ett tekniskt perspektiv att använda glasögon med skärmar. Men vi tyckte inte det passade målgruppen. Dessutom märkte vi att att det fanns stora fördelar med att inte vara ”inlåst” bakom glasögon. Det blir mer socialt, man kan dela upplevelsen med andra.
Från början var BikeAround inte i första hand tänkt att bli en färdig produkt, utan det som vi kallar en ”demonstrator”, d.v.s ett slags prototyp eller ”diskussionsobjekt” för att väcka frågor och öppna upp för nya synsätt. Men nu finns den som färdig produkt, vilket givetvis är väldigt roligt!
Ett annat av era projekt som fått stor uppmärksamhet är Androstolen, en gynstol för män. Kan ni berätta lite mer om den?
Emma: Till skillnad från BikeAround fanns här från början ingen konkret frågeställning. Jämställdhets- och genusfrågor har alltid varit viktiga för oss, men det är inte alltid helt klart hur man omsätter detta i praktiken. Hur kan man göra rent konkret?
När vi pratade med kvinnor var det en sak som ofta kom upp: Gynstolen. Många kvinnor upplever den som något obehagligt. Så obehaglig att många kvinnor till och med låter bli att gå på sina undersökningar. Dessutom har den, till skillnad från mycket annan medicinsk utrustning, länge sett i princip likadan ut. Hade detta accepterats om gynstolen var något för män?
Men istället för att bara försöka utforma en ny och bättre gynstol, ville vi lyfta frågan till ett större plan. Det finns idag stor kunskap och kompetens inom gynekologi, men inom ”andrologi”, den manlga motsvarigheten, saknas fortfarande mycket forskning och kompetens. Många män vet t.ex inte var de ska vända sig i de frågorna, vilket naturligtvis är ett problem. Tillsammans med designers från KTH bestämde vi oss för att designa en gynstol för män, men baserad på kvinnors erfarenheter.
Precis som med BikeAround var aldrig tanken att Androstolen skulle bli en färdig produkt. Vi ville först och främst att den skulle generera diskussion. Genom att lyfta in de saker som kvinnor upplever som obehagligt med dagens gynstolar i designprocessen ville vi väcka frågor om normer och synen på vård av kvinnor respektive män. En sak som flera kvinnor och gynekologer t.ex lyfte fram är att dagens gynstolar är utformade på ett sådant sätt att det är svårt att komma i rätt position. Det är när man nästan halkar av den som man ligger rätt. När vi utformade Androstolen överdrev vi lutningen på stolen för att poängtera detta. Inte helt oväntat fick vi hård kritik och många såg det som ”hämnd” eller som en attack på män. Men varför ska vi alltid göra ”snälla” saker? Vi vill gärna röra om lite i grytan och väcka debatt. Att Androstolen är så provocerande är ju intressant i sig och väcker många frågor.
Vi på Realize ser med spänning fram emot Hälsoteknikcentrum Hallands framtida projekt! Fredag den 22:e Augusti klockan 14.14 kommer Ann-Christine och Emma till oss på Idéfabriken och föreläser i vår serie Fredagsföreläsningen. Missa inte detta! Läs mer och anmäl dig här.