Du kanske minns första gången du använde en mobiltelefon. Känslan av att kunna gå omkring och prata med någon långt borta utan att sitta fast i väggen. Visst var det ganska härligt? De flesta av oss har väl vant sig vid trådlös telefoni vid det här laget. Men helt trådlöst är det ju fortfarande inte riktigt. De flesta av våra apparater måste kopplas in i eluttag, om inte hela tiden, så åtminstone ibland. Är det inte dags att göra sig av med strömsladdarna också?
Trådlös el är egentligen ingen ny idé. Redan i början på 1900-talet experimenterade den amerikanske uppfinnaren Nikolai Tesla med olika sätt att föra över el trådlöst. Det rörde sig då visserligen om mycket små avstånd men han var långt före sin tid. För att kunna göra detta möjligt även över långa avstånd såg Tesla framför sig ett slags el-torn, som skulle likna den tidens radio- och tv-master. Tesla började bygga en sådan mast 1901 men det var ingen som riktigt trodde på projektet och det fick läggas ner. Efter Teslas experiment har det i princip stått stilla vad gäller trådlös el. Tills för några år sedan.
2008 lyckades en grupp amerikanska forskare, genom helt ny teknik, få en 60 watts glödlampa att lysa på ca 2 meters avstånd helt utan strömkablar. Ur deras forskning växte företaget WiTricity fram. WiTricity har redan över 270 patent på området och många stora företag, bland annat Audi och Toyota, använder sig redan av tekniken för att utveckla egna produkter med komponenter som strömförs trådlöst.
Tekniken är fortfarande under utveckling, men den som vill ha ett smakprov på hur det skulle kännas kan köpa demonstrationspaketet Prodigy. Då får man en strömkälla, som ser ut lite som ett drinkunderlägg, och två ”strömfångare” som är försedda med lysdioder. Prodigy klarar av att förse strömfångarna med ström igenom de flesta icke-metalliska material, såsom trä, glas och tegel.
Tanken är även att skolor ska köpa in Prodigy och låta eleverna få uppleva hur det är med trådlös el och få igång diskussionen om vad tekniken skulle kunna användas till. För det finns förstås enorma möjligheter med den här tekniken. Eric Giler, VD för WiTricity ser bland annat framför sig bilar som laddas av vägarna de kör på. Då skulle man helt kunna plocka bort batteriet, eller åtminstone göra det mycket mindre.
”Imagine you could put the coils in the cars and you run power along highways — you put coils every few hundred meters and then the car would not even need a battery” -Eric Giler
En av de största fördelarna med trådlös el är just att vi skulle kunna slopa batterierna. Varje år tillverkas över 40 miljarder engångsbatterier. Dessa tar inte bara upp plats, de är även skadliga för miljön. Det finns fortfarande inget bra sätt att återvinna batterier och högen bara växer. Och då har vi inte ens räknat med alla de uppladdningsbara batterierna. Även dessa utgör ett stort hot mot miljön.
Det återstår att se vilka nya produkter den här tekniken kommer leda till och om den kommer förändra våra liv, men det kanske mest intressanta är att den utmanar något de flesta av oss länge tagit för givet, nänligen att ström kommer genom en sladd.
Något vi på Realize lärt oss efter alla år som kreativitetskonsulter är att den kreativa processen inte alltid börjar med galna idéer långt borta. Lika ofta börjar den med att man ifrågasätter något som är så självklart att man sällan tänker på det. En sak är i alla fall säkert. De som lyckas komma med banbrytande idéer och produkter som på allvar utmanar något vi alla tar för givet kommer öppna upp helt nya möjligheter.
Vad tar ni för givet inom er bransch? Varför inte utforska detta tillsammans med några av Sveriges mest erfarna kreativitetskonsulter under en dag i Idéfabriken? Vi har beprövade verktyg och metoder för att få igång kreativiteten och arbetar efter en tydlig process. Ring oss nu på 031-760 54 00, eller maila, så berättar vi mer om vad vi kan göra för ert företag.
Image credit: A tangle of cables and wires stock photo © Micha Klootwijk (michaklootwijk) /Stockfresh. WiTricity.