Kreativitet definieras ofta som förmågan att komma med idéer som inte bara är unika, utan även användbara. Det råder inget tvivel om att vi alla har den här förmågan, även om vissa är lite mer kreativa än andra. Men hur länge har vi egentligen haft den här förmågan att vrida och vända på saker och tänka utanför lådan? En sak är säker: Vi var kreativa långt innan det fanns några lådor att tänka utanför. Åtminstone om man får tro arkeologerna.
När Lyn Wadley arbetade med en arkeologisk utgrävning i Sydafrika i slutet på 90-talet hittade hon ett tunt lager av sammanvävda växtblad som såg ut att vara en enkel form av madrass. Men det skulle visa sig vara ännu bättre än så. När labbet analyserade bladen fann de att de plockats från ett träd som innehåller naturliga ämnen som skyddar mot skadedjur och håller insekter borta. Ganska fiffigt. ”Madrassen” visade sig dessutom vara ca 77 000 år gammal. Enligt Wadley visar det här, tillsammans med andra fynd, att vi redan vid här tiden hade en förmåga att finna kreativa lösningar på problem.
Det skulle dock dröja ett tag innan nästa stora kliv i vår kreativa historia. För ungefär 40 000 år sedan skedde en plötslig explosion av mänsklig aktivitet runt om på den europeiska kontinenten. Arkeologiska fynd visar att vi vid denna tid utvecklade en mängd nya verktyg, jaktmetoder ochsätt att bo tillsammans. Vissa forskare menar att denna explosion av kreativ aktivitet, som kallats ”the big bang of creativity” hänger ihop med utvecklandet av språket, vilket gjorde det möjligt för människor att samarbeta och utveckla idéer tillsammans. Enligt Mark Thomas, forskare i evolutionär genetik vid University College i London, växte antalet människor i varje grupp mycket snabbt under den här tiden och ju större gruppen var desto större var också sannolikheten att någon fick en riktig pang-ide’. Enligt Thomas handlar det alltså inte om en plötslig ökning i intelligens utan snarare om att vi blev mer sammankopplade.
It’s not how smart you are,
it’s how well connected you are”
– Mark Thomas
Men det är även en annan sak som utmärker den här tiden: fantasi. Ett bra exempel är den så kallade ”Lejonmänniskan”(se bild) som grävdes fram i Tyskland 1939 och som senare bekräftats vara mellan 35 000 och 40 000 år gammal. Figuren är utskuren i trä och föreställer en man med ett lejonhuvud. Det som gör den så intressant är hur den blandar verklighet med fantasi, till skillnad från tidigare grottmålningar som i huvudsak består av avbildningar av djur och jakt. Att kunna koppla ihop saker och skapa nya unika kombinationer var ett viktigt steg i människans historia och öppnade upp helt nya möjligheter att lösa problem.
Så nästa gång du får en riktig pang-idé, tänk tillbaka på våra förfäder som satt där i grottan och karvade i en mammutbete och plötligt fick en snilleblixt.
Något vi på Realize lärt oss efter alla våra år med att hjälpa företag bli mer kreativa är att kreativitet är något som finns i oss ALLA. Det handlar bara om att hitta sätt att ge den en knuff och komma ur våra vanliga tankebanor. Så varför inte boka in en dag hos oss på Idéfabriken? Vi har mängder av roliga verktyg för att få igång kreativiteten och arbetar enligt en tydlig process, hela vägen från idé till koncept. Ring oss nu på 031-760 54 00, eller maila, så berättar vi mer!