”Det där är bara science fiction.” Så avfärdas ofta nya vilda idéer av dem som inte förstår dem, menar Harvard Business-bloggaren Max McKeown. Men jämförelsen kanske inte är så nedlåtande som tvivlarna själva tänker sig den, påpekar han. Det mänskliga tänkandet fastnar trots allt ganska lätt i mönster, roller och uppkörda hjulspår.
”Kanske är det bara fiktionen som klarar av att bortse från nuets begränsningar tillräckligt länge för att vi ska kunna tänka oss något bättre?”, funderar McKeown.
En snabb (och förvisso hårt vinklad) tillbakablick på sci-fi-litteraturens historia visar att han kan ha en poäng. Här är några exempel på innovationer som var febriga nördfantasier när de hittades på men som några decennier senare tillhör vardagen.
- Skype. Modern Electrics magazine publicerade 1911 en berättelse av Hugo Gernsback där människor kunde prata och ha ögonkontakt på långdistans genom en ”telephot”.
- In-ear-hörlurar. I sin dystopiska roman Fahrenheit 451 från 1953 beskriver Ray Bradbury ”små havssnäckor med en ocean av ljud, tal och musik”. I dag får du lurarna på köpet med din smartphone.
- Månlandningen. Jules Verne, vem annars, blickade 100 år in i framtiden och beskrev resan i romanen ”Från jorden till månen” 1865.
- Antidepressiva mediciner. Londons invånare uthärdar livet år 2540 genom sinnesförändrande substanser i Aldous Huxleys ”Brave New World” från 1931.
- USA efter finanskrisen. Hur kunde John Brunner förutse USA 2010 så väl i sin roman ”Stand On Zanzibar” från 1969? I hans vision härjar skolskjutningar och terrorattacker, folk kör runt laddbara elbilar, Detroit är ett övergivet ingenmansland och unga människor umgås i ytliga korttidsäktenskap. Och över alltihop vakar president Obomi!
Lägg märke till det ensidiga urvalet där vi bortsett från alla – de flesta – science fiction-idéer som inte blivit verklighet. Men poängen är att man kan göra klokt i att inte skratta och peka finger för mycket åt samtliga galna framtidsfantasier av i dag. Det mesta är förstås bara underhållning, men även detta kan faktiskt vara en inspirationskälla för dig som behöver släppa sina onödiga begränsningar av det kreativa tänkandet.
Artikeln publicerad i samarbete med tusentips.se ett Vinnova-finansierat projekt