Att driva ett företag är som att spela schack. Det är ett komplicerat spel där ett övertag snabbt kan förbytas i underläge. Plötsligt gör ens motståndare ett drag man inte vara beredd på och så är man i knipa. En sak som skiljer schack-proffs från glada amatörer är att de inte stirrar sig blinda vad deras motspelare gör. Istället för att panikartat försöka svara på hotet från motståndarens drag håller de huvudet kallt och fokuserar på sin egen, övergripande strategi.
Det är precis likadant inom affärsvärlden. Den som bara reagerar på vad andra gör, utan en tydlig egen plan kommer springas om av konkurrenterna. Ett sådant företag kan kanske hänga sig kvar i matchen, men vinner den inte.
Så vad består en vinnande strategi av?
I Playing to Win, som redan hunnit bli en klassiker trots att den gavs ut 2013, berättar A.G Lafley, före detta VD för P&G, hemligheten bakom hur företaget blev världsledande inom en radfält och vad man kan lära sig från deras erfarenheter.
P&G har innovation och strategiskt nytänk i sitt DNA. Ända sedan företaget grundades har man satsat stort på produktutveckling och innovation och företaget toppar idag listan över företag som spenderar mest på R&D. Men framför allt spelar man för att vinna.
Enligt Lafley består ett företags framgångspotential först och främst av att ha ett tydligt övegripande mål, en vision och ett syfte. Utan att ha en klar bild över dessa är det svårt att skapa motivation. Tänk dig två företag som producerar läppstift. Det ena har som enda mål att öka sin försäljning med en viss procent varje år. Det andra har som mål att få kvinnor att känna sig vackra och självsäkra. Vilket företag tror du det är roligast att jobba för? Vilket företag kommer vinna kvinnors hjärtan?
Hur en produkt upplevs emotionellt är minst lika viktigt som dess prestanda. Detta har t.ex varit ett viktigt mål med Pampers, en av P&G:s mest framgångsrika produkter.
”Moms want their diaper to absorb urine and keep it away from their baby’s skin.
But they also want to feel a sense of pride in the way their baby looks in its diaper.”
-A. G Lafley i en intervju i Forbes
Nästa steg handlar om att välja spelfält. Inget företag kan ju göra allt eller tillfredställa alla. Man måste välja var man spelar klokt för att vinna. Och det handlar inte alltid om att vara först. Även här gäller det att tänka annorlunda. 1984 lanserade t.ex P&G Liquid Tide, ett flytande tvättmedel, fastän det redan fanns en tydlig marknadsledare på detta område, Wisk. Många inom företaget var skeptiska. Men den tydliga konkurrenten gjorde det enklare för P&G att bedömma motståndet och börja konkurrera.
En tredje viktig del är att vara klar över vilka ens core capabilities är. Detta är alla de erfarenheter och kunskaper företaget samlat på sig genom åren och som skiljer det från konkurrenterna. Pampers framgångar i USA byggde på ett gediget arbete med innovation och kundundersökningar. När man bestämde sig för att ge sig in på den asiatiska marknaden behövde man lista ut hur man skulle använda dessa kunskaper för att vinna marknaden. Man visste t.ex att priset på blöjan var alldeles för högt för den asiatiska marknaden. Men istället för att bara hitta sätt att producera sin produkt till lägre kostnad, vilket skulle resulterat i en blöja av sämre kvalitet, undersökte man noga vad asiatiska konsumenter ville ha. Resultatet blev en ny sorts blöja, anpassad för den nya marknaden. Pampers vann snabbt över konkurrensen och blev marknadsledande.
Bakom alla P&G framgångar finns en förmåga att vrida och vända på invanda föreställningar och våga prova nya saker. I slutändan är det, enligt Lafley, det som avgör huruvida man bara spelar, eller spelar för att vinna.
Vill du utmana dig själv och ditt företag till att tänka om och tänka nytt? Vi på Realize är några av Sveriges mest erfarna kreativitetskonsulter och har en rad roliga och effektiva metoder för att ge kreativiteten en boost. Varför inte boka in en dag hos oss på Idéfabriken? Hör av dig till oss på 031-760 54 00 eller maila, så berättar vi mer om vad vi kan göra för ditt företag.