Har du någon gång känt att du vaknade upp med svaret på ett problem du gått och grunnat på en längre tid? Då är du inte ensam. Författaren John Steinbeck skrev en gång att ”a problem difficult at night is resolved in the morning after the committee of sleep has worked on it.”
Inom neurovetenskapen har man länge undrat om det ligger något i det här. Det finns fortfarande mycket om hjärnan vi inte vet, men något man länge har vetat är att hjärnan aldrig sover. När du ligger och snarkar är dina hjärnnceller i full gång.
Åsikterna går isär om vad som egentligen händer i hjärnan under natten men många neuroforskare tror att det handlar om att sortera alla de intryck vi fått under dagen. Det verkar rimligt. Våra drömmar består ju ofta av sådant vi varit med om eller tänkt på under dagen. Men hur är det med våra kreativa utmaningar? Kan sömnen hjälpa oss med dem?
Mer kreativa i sömnen
I en studie från 2009 av psykologerna Denise Cai och Sara Mednick vid San Diego University fick de deltagande göra ett så kallat RAT (Random Association Test) test. Testet består av rad uppgifter där man får tre ord, t.ex cookie, heart och sixteen och sedan ska man gissa vilket ord de har gemensamt (kan du komma på det?)*.
Deltagarna fick göra samma test en gång på morgonen och en gång på eftermiddagen. Hälften av deltagarna fick sova en stund innan de gjorde testet igen på eftermiddagen. Den här gruppen klarade 40% fler av frågorna än gruppen som inte fått sova. Det verkar alltså som att de tog med sig problemen in i sömnen och löste dem där.
Trött och kreativ?
En annan, närliggande, fråga man ställt sig inom neurovetenskapen är hur vår kreativitet påverkas när vi är trötta. Vad händer i hjärnan då?
2011 genomförde Mareike Wieth och Rose Zacks för att ta reda på just detta. De samlade ihop 428 universitetsstudenter, som sedan delades in i två grupper: de som gillade att vara uppe sent på natten och såg sig själva som nattugglor, och de som gillade att gå upp tidigt på morgonen.
Studenterna fick sedan 6 problem att lösa. Hälften av dessa var så kallade ”insiktsproblem”, problem som endast kan lösas genom en plötslig insikt. Inom kreativitetesforskningen har man länge använt sig av insiktsproblem för att mäta lateralt tänkande, dvs förmågan att koppla ihop saker som man vanligtvis inte kopplar ihop. De resterande problemen studenterna fick var analytiska, sådana som endast kan lösas genom resonerande och analytiskt tänkande. Deltagarna fick fyra minuter på sig att lösa problemen och testades olika tider på dygnet.
Nu kommer det spännande. När studenterna testades på sin minst optimala tid på dygnet (alltså på morgonen för nattugglor och på kvällen för morgonmänniskorna) var de bättre på att lösa insiktsproblemen än när de testades på sin optimala tid. De var helt enkelt mer kreativa när de var trötta.
Så nästa gång du har ett klurigt problem att lösa, vänta tills du börjar bli trött, eller ännu bättre, sov på saken!
Om du inte vill vänta till inatt för att bli mer kreativ, hör av dig till oss, så hjälper vi dig. Vi har en rad roliga och effektiva verktyg som ger din kreativitet en boost. Ring oss nu på 031-7605400, eller maila, så berättar vi mer om vad vi kan göra för dig och ditt företag.
*svaret är sweet