2011 upptäckte några forskare vid Oregon State University en metod för att skriva ut en ny sorts solceller med hjälp av en helt vanlig printer. Allt som behövs är ett särskilt sorts bläck.
Senare samma år lyckades ett forskarlag på MIT göra den första fungerande prototypen och sedan dess har företag över hela världen tävlat om att skapa de bästa printade solcellerna.
Fördelarna med dessa nya solceller är många. Den viktigaste är att de kan produceras för en bråkdel av kostnaden av en vanlig solcellspanel, som dessutom kräver avancerad teknik för att byggas. En annan är att de är billiga att transportera och mycket flexibla; endast kreativiteten sätter gränserna för möjliga användningsområden. Detta gör dem till ett ypperligt alternativ för fattiga delar av världen, där tillgång till el ofta lyser med sin frånvaro.
Enligt ny forskning som presenterades vid The World Conference of Science Journalists i Seoul tidigare i år uppskattas omkring 1,3 miljarder människor runt om i världen, som idag är strömlösa, kunna få tillgång till billig el med hjälp av den här tekniken.
Det har dock funnits ett stort problem. Effektiviteten, alltså hur stor andel av solljuset som träffar solcellen som kan omvandlas till elektricitet, har endast legat på runt 3%. Detta ska jämföras med vanliga solceller som blir allt mer energieffektiva och nu ligger på ungefär 45%. Därför har intresset hittills varit relativt svalt, även om tekniken hyllas som framtiden av många.
Detta håller nu på att förändras. Satsningar de senaste två åren har gjort att man kunnat öka effektiviteten till ungefär 20%, en siffra som väntas stiga ytterligare inom bara några år. En samling forskare i Australien presenterade tidigare i år ett nytt material av printade solceller som är mycket flexibelt och som, till skillnad från vanliga solceller, kan printas direkt på befintliga byggmaterial såsom glas och betong. Hela byggnader skulle, enligt forskarna, förses med egen el på det här sättet. Man kan också printa solcellerna direkt på textilier. Det kanske dröjer innan vi går omkring i solcellsbyxor, men varför inte på gardiner och möbler?
En av de ledande förespråkarna av den här solcells-tekniken är datorforskaren och futuristen Ray Kurzweil. Enligt honom skulle tekniken kunna hjälpa till att lösa många av de största globala utmaningarna just nu. En av dessa är bristen på rent, drickbart vatten i många länder. Faktum är att det på många platser finns tillgång till vatten, men det är inte drickbart eftersom det är salt och smutsigt. Vi har redan välutvecklade tekniker för att avsalta och rena vatten. Problemet är bara att de kräver energi, energi som idag är för dyr för att kunna appliceras i fattiga delar av världen. Printade solceller skulle, enligt Kurzweil, kunna göra detta till ett minne blott.
Visst är det så att det krävs mycket kunskap, tester och allmän uthållighet för att komma i mål. Men utan initialidén att printa ut cellerna skulle man inte ha något att arbeta med alls. Hur kan vi då gissa att idén dök upp? Kanske var det slumpen, som så mycket annat i den kreativa världen, eller var det så att man använda den enkla metoden: Vad mer kan vi ha en printer till? Den frågan och lite tanke-triggers med oväntade bilder kan mycket väl ha varit idéprocessen.
”We’re awash with water, but most of it’s salinated or dirty.
We have the technology to desalinate and clean water, but it is very costly.
Cheap solar would change that.” – Ray Kurzweil i en intervju för BigThink.
Men enligt Kurzweil är det här bara början. Den nya solcellstekniken, och den billiga elen som den möjliggör, öppnar upp helt nya områden för innovation. En sak är säkert. Företag som hittar nya, innovativa sätt att använda sig av den här tekniken kommer kunna hitta helt nya konkurrensfördelar i framtiden.
Vad tror du att man skulle kunna använda den tekniken till? Hör av dig till oss och berätta!
Vill du och ditt företag lära er bli mer kreativa? Står ni inför svåra utmaningar som kräver nya idéer och innovation? Varför inte boka in en dag hos oss på Idéfabriken, så tar vi oss an era kreativa utmaningar tillsammans. Vi har en mängd effektiva verktyg för att ge kreativiteten en boost och arbetar enligt en beprövad kreativ process, hela vägen från idégenerering till färdiga koncept. Ring oss nu på 031-7605400, eller maila, så berättar vi mer om vad vi kan göra för ert företag!