I höstas hamnade den svenska restaurangen Fäviken, som drivs av matpionjären Magnus Nilson, på andra plats på Michelin’s lista över de bästa restaurangerna i världen. Genom att endast använda sig av närproducerade råvaror och låta årstiderna bestämma vad som hamnar på tallriken, pekar Fäviken mot ett nytt sätt att tänka kring mat, som inte bara handlar om att väcka gamla mattraditioner till liv, utan även om hur vi kan äta mer klimatsmart.
Det råder inget tvivel om att den mat vi konsumerar idag har en stor inverkan på klimatet. Men vad bör vi äta istället?
Mario Hernandez, som driver restaurangen Black Ant i New York, har hittat sitt svar. På hans restaurang innehåller nämligen alla rätter insekter. Mygglarver, myror, olika sorters skalbaggar och gräshoppor är bara några av insekterna som serveras på Black Ant.
I många länder runtom i världen ingår insekter som en naturlig del av kosten. I en intervju för bestofwhatsnew förklarar Hernandez att anledningen till att insektsrätterna forfarande lyser med sin frånvaro på de flesta restauranger i väst är att vi helt enkelt tycker det är äckligt. Men fördelarna är många. Många insekter är mycket näringsrika och förekommer i stora mängder på många platser i världen . Om vi menar allvar med att sänka vår matkonsumtions klimatpåverkan, är insekter enligt Hernandez ett naturligt första steg.
Så vad säger du? Kanske lite insekter till middag?
Källor: http://bestofwhatsnew.popsci.com/qa-big-cricket-farms-mario-hernandez
Image credit: #2830505 Thai food at market. Fried insects grasshopper for snack by Lakhesis /Stockfresh.com