Edward de Bono är förmodligen ett av de mest kända namnen inom forskningen kring kreativitet. Under sin långa karriär har han hunnit ge ut över 50 böcker, grundat The Edward de Bono School of Thinking, vars Learn-To-Think-program nått över 60 miljoner människor, och förändrat för alltid hur vi ser på mänskligt tänkande.
I The Use of Lateral Thinking, från 1967, introducerade han begreppet lateral thinking, ”lateralt tänkande” en term som fått stor spridning inom psykologin och kreativitetsforskningen. Begreppet beskriver en sorts problemlösande som inte följer en logisk bana med antaganden och logiska slutsatser utan där vi kopplar ihop saker vi vanligtvis inte kopplar ihop i en mer intuitiv process. Sedan begreppet myntades har en mängd olika tekniker utvecklats för att ge det laterala tänkandet en boost. En av de vanligaste, och en som vi på Realize använder oss flitigt av, är så kallade impuls-kort, kort med bilder på saker, personer eller produkter på. När man brainstormar är impulskort ett effektivt sätt att komma vidare när det känns som att idéerna är slut.
deBono, som både är utbildad psykolog, fysiolog och läkare, har alltid haft ett brett fokus och varit intresserad av hur vårt tänkande fungerar på djupet. I den banbrytande The Mechanisms of the Mind, från 1969, argumenterade de Bono att vår hjärna konstant skapar mönster. Detta är helt naturligt och en nödvändig del av vår evolutionära utveckling. Vi lever i en komplex värld och för att kunna överleva måste vi kunna organisera våra intryck och skapa mönster för att hantera kaoset. Utan vår hjärnas förmåga att forma dessa mönster skulle vi vara helt hjälplösa. Vi skulle inte kunna lära oss någonting och varje ögonblick skulle bli en djungel av tidskrävande överväganden och beslut. Mönstrena är vår autopilot. Tänk dig själv om du varje morgon skulle behöva lista ut hur man knyter skorna!
Baksidan är att vår hjärna är lite för bra på att skapa dessa mönster. Dessutom är vi ofta omedvetna om hur mycket de styr vårt beteende. de Bono beskriver det som våra liv är ett enda stort tunnelseende. Att utveckla metoder och tekniker för att komma ur denna tunnel blev därför ett av de Bono’s livsmål.
1979 grundade de Bono och Michael Hewitt-Gleeson, som bland annat utvecklat 10X-tänkande, The Edward de Bono School of Thinking. Målet var inget mindre än att lära människor att tänka igen. Ett möte med en grupp lärare i New York strax efter grundandet höll nästan på att spåra ur. USA’s lärare behövde, enligt de Bono och hans kompanjon, lära sig tänka! Och när de lärt sig teknikerna School of Thinking’s hade att lära ut skulle de sprida dem till andra. Många av de närvarande lärarna var skeptiska (det är ju inte så kul att höra att man inte kan tänka!) men ända från början vann de Bono’s idéer över många inom det amerikanska utbildningsväsendet som ansåg att skolorna var alldeles för fyrkantiga.
Men vilka är dessa metoder?
En av de mest kända av School of Thinkings metoder är De Sex Tänkarhattarna, som de Bono och Hewitt-Glesson utvecklade 1983. Målet med De Sex Tänkarhattarna är att hjälpa en grupp se på ett problem från olika synvinklar genom att använda sex olika sorters tänkande efter varandra. Varje sätt att tänka representeras av en färg.
Man börjar med den vita hatten. När deltagarna har den vita hatten läggs all väsentlig data ock tidigare kunskap på bordet. Sedan följer den gula hatten, som symboliserar en sol och positivitet. Här handlar det om att tänka positivt. Man lyfter fram möjligheter och allt man är bra på. Sedan följer den svarta hatten. Här handlar det om att vara skeptisk och lokalisera svårigheter och brister. Man går sedan vidare till den röda hatten. Här handlar det om att få fram alla känslor som deltagarna känner kring problemet. Är det något som skrämmer dem? Något som irriterar dem? Sedan följer den gröna hatten. Här handlar det om att generar så mycket nya idéer och lösningar på problemet som möjligt. Här kan man använda sig av en rad olika tekniker, t.ex Lego Serious Play. Den sista hatten, den blå, representerar överblick och bärs av mötesledaren under diskussionen för att se till att deltagarna håller sig till de olika hattarna.
De sex tänkarhattarna har blivit en enorm succe som visat sig användbar i praktiskt taget alla situationer där man vill tänka nytt kring ett problem på ett strukturerat och effektivt sätt. Storföretag, småföretag, skolor, organisationer över hela världen använder sig av metoden varje dag.
På äldre dagar har deBono hävdat att De Sex Tänkarhattarna mycket väl kan vara ’den enskilt viktigaste mänskliga uppfinningen de senaste 2300 åren’. Nåja. En sak är dock säker, de Bono och hans idéer kommer fortsätta vara en källa att ösa ur för dem som vill lära sig hur man stimulerar sin kreativitet.
Vill du lära dig fler av de Bonos tekniker och metoder för att bli mer kreativ? Vill du ge dig själv och dina kollegor en möjlighet att arbeta fokuserat på en kreativ utmaning i en stimulerande miljö? Varför inte boka in en dag hos oss på Idéfabriken? Då får ni inte bara tillgång till en rad effektiva och roliga metoder för att få igång kreativiteten, utan även till två av Sveriges mest erfarna kreativitetsfacilitatorer. Hör av dig nu på 031-7605400, eller maila, så berättar vi mer om vad vi kan göra för dig och ditt företag.