Fastän nästan 71 procent av jordens yta är täckt med vatten är brist på vatten är ett av vårt tids största utmaningar. Det största problemet är naturligtvis att det mesta av detta vatten är salt och därför inte drickbart. Hur ska vi då lösa det här problemet?
Att avsalta vatten med dagens teknik är en kostsam process som kräver dyra infrastrukursatsningar för att det ska fungera. Men nu har ett forskarlag vid universitetet i Alexandria tagit fram en ny metod som kan bli ett viktigt vapen i kampen på den globala bristen på drickbart vatten.
Metoden bygger på ett nytt sorts membran som drar till sig saltkristallerna från vattnet. Membranet är täckt av ett tunt lager cellulosapulver som binder saltkristallerna. Vattnet kokas sedan och samlas upp som ånga som sedan får svalna och blir rinnande vatten igen. Fast utan salt. Metoden kräver ingen el eller dyr utrustning och kan därför användas praktiskt taget var som helst till låg kostnad. Nästa steg för forskarna är att sätta samman ett avsaltnings-team och testa metoden mer utförligt runtom i världen.
Läs mer här
Källor:
http://www.coolthings.com/cheaper-faster-desalination-process/
http://www.scidev.net/global/water/news/egyptian-filters-seawater-environment.html