Vinnova presenterade nyligen en ny lista på 36 svenska företag som genom programmet Utmaningsdriven Innovation får stöd för att utveckla sina affärsidéer vidare. Med på listan finns ett företag som håller på att ta fram en ny metod för att 3D-printa mänsklig hud.
3D-bioprinting, alltså att printa organiska vävnader, organ och hela kropsdelar, är ett hett område inom medicinen nu och tekniken har redan tagit stora kliv.
Kosmetikaföretaget L’oreal har insett potentialen i tekniken och parat ihop sig med bio-printing företaget Organovo för att 3D-printa hud. Genom att använda sig av hud-donationer från patienter som genomgått plastikoperationer, har man redan lyckats printa över 100.000 hudbitar av olika sorters hud. Den artificiella huden används redan för att testa nya hudvårdsprodukter utan att behöva använda försöksdjur. Genom samarbetet får Organovo helt nya resurser att bedriva forskning som inte bara kan användas till att printa hud utan även för deras andra projekt (Bara under 2013 investerade L’oreal över 1 miljard dollar i projektet). Organovo hävdar t.ex att man är på god väg att kunna printa en fullt fungerande mänsklig lever.
Inom plastikkirurgin, både den medicinska och den estetiska, är man naturligtvis mycket intresserad av den här teknologin. Att transplantera hud är svårt eftersom kroppen ofta stöter bort den. Med den här nya tekniken skulle man kunna utgå från patientens egna celler och printa hud ifrån dem. Det skulle öppna upp helt nya möjligheter och ge helt andra resultat. Det återstår att se vart den här teknologin leder men det är kul att se att Sverige är med i utvecklingen.