Porträttet på den härjade holländske konstnären van Gogh med avskuret öra har blivit en sinnebild för det galna, missförstådda geniet. Sedan dess har ryktet envist levt kvar; finns det en koppling mellan mental sjukdom och kreativitet. Historien bakom målning är att van Gogh en kall decemberdag 1888, efter en lång period av depression och elände, tog en kniv och skar av en del av sitt högra öra och dokumenterade händelsen i detta klassiskt självporträtt, där ett stort bandage pryder halva hans ansikte.
Listan över konstnärer, författare och vetenskapsmän som haft psykisk sjukdom kan göras lång. Men finns det en koppling mellan mental sjukdom och kreativ förmåga?
Behöver man vara mentalt sjuk för att vara riktigt kreativ? Detta är frågor som den moderna psykologin länge velat svara på.
Du behöver inte vara galen för att vara kreativ!
Vi backar bandet till början 1990-talet då frågan fick nytt liv efter att flera studier publicerats som visade på ett samband mellan olika former av psykisk sjukdom och kreativitet. Den amerikanska psykologen Kay Redfield Jamisons bok Touched with Fire: Manic-Depressive Illness and the Artistic Temperament, från 1993, summerade en mängd av dessa studier och fick stort genomslag. Nu hade myten om det psykiskt sjuka geniet fått vetenskapligt stöd.
Men hur bra var egentligen den här forskningen?
Enligt Barry Scott Kaufman, författare till boken Ungifted och grundare av Imgaination Institute, ett institut som främjar forskning kring fantasi och kreativitet, måste resultaten tas med en rejäl nypa salt. Studier var små med bristande metodologi och var i hög grad baserade på subjektiva bedömningar. Sedan Redfields bok kom ut har en rad studier visat att människor utan minsta spår av psykisk sjukdom kan vara minst lika kreativa. Du kan alltså vara lugn och fortsätta bidra med lite udda, kanske galna, idéer i er organisation.
Men finns någon koppling mellan psykisk sjukdom och kreativitet?
En stor svensk studie genomförd 2012 vid Karolinska Intitutet visade på ett oväntat samband mellan mental sjukdom och kreativitet. Studien är en av de största någonsin inom kreativitetsforskningen och bestod av data från över 1,2 miljoner svenskar från en period på över 40 år. Psykologen Simon Kyaga, som ledde studien studerade kopplingen mellan psykisk sjukdom och vilket yrke deltagarna hade. Det är ju svårt att intervjua 1.2 miljoner personer.
Även denna studie visade att det inte fanns något samband mellan psykisk sjukdom och viket yrke man hade. Men nu kommer det intressanta. Det visade sig nämligen att syskon eller nära släktingar till psykiskt sjuka däremot var kraftigt överrepresenterade inom kreativa yrken.
Vad kan då det här bero på?
Enligt Kaufman måste man först förstå at alla människor har det som brukar kallas schizotypa personlighetsdrag, i olika grad.. Dessa personlighetsdrag är typiska för dem som har schizofreni, men det betyder inte att man är schizofren för att man har dem.
De schizotypa personlighetsdragen delas in i två grupper, ”positiva” och ”negativa”. Bland de ”positiva” finns annorlunda sinnesintryck, mindre distinkt uppdelning mellan det egna jaget och andra, impulsivitet och oförmåga att anpassa sig till normer.
Forskning har visat att dessa ”positiva” schizotypa personlighetsdragen tydligt korrelerar med kreativ förmåga medan de negativa korrelerar med psykisk sjukdom, i synnerhet depression och bipolaritet. Detta skulle kunna förklara varför syskon till psykiskt sjuka är överrepresenterade i kreativa yrken. Precis som sina syskon har de högre grad schizotypa personlighetsdrag fast en ”bättre” version, med mindre andel av de negativa dragen och fler av de positiva.
Det finns dock mycket kvar att lära om det mänskliga psyket och kreativitet. En sak är dock säker: Alla kan lära sig att bli mer kreativa!
Vill du lära dig mer om hur man blir mer kreativ eller bara se till att ert nästa kreativa möte på jobbet inte bara blir den gamla vanliga trötta brainstormingen? Boka in en dag hos oss på Idéfabriken så får ni inte bara tillgång till en stimulerande ny miljö där ni kan arbeta med era kreativa utmaningar. Här får ni också tillgång till en mämgd roliga och effektiva verktyg som kickar igång kreativiteten. Ring oss nu på 031-7605400, eller maila, så berättar vi mer om vad vi kan göra för dig och ditt företag.
Källor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Creativity_and_mental_illness
http://blogs.scientificamerican.com/beautiful-minds/the-real-link-between-creativity-and-mental-illness/
http://www.history.com/this-day-in-history/van-gogh-chops-off-ear
F
så kallade schizotypa drag. Detta ska inte blandas ihop schizofreni. Vi har alla schizotypa drag i