När den ryske schack-legenden Garry Kasparov 1997 förlorade ett parti mot superdatorn Deep Blue blev han rasande och stormade ut ur rummet. Desto gladare blev dock teamet bakom Deep Blue. Att utveckla en dator som kunde slå världens bästa schackspelare hade länge varit ett mål inom datorforskningen och nu hade man äntligen lyckats. Det öppnades champagne och en ny era skålades in.
Sedan dess har utvecklingen tagit enorma kliv och vad dagens datorer klarar av är minst sagt svindlande. När det gäller att räkna och utföra logiska operationer har den mänskliga hjärnan inte längre någon chans mot datorerna. Det är bara att inse. Det loppet är kört.
Men du behöver inte oroa dig, det finns fortfarande många mänskliga färdigheter där datorerna fortfarande ligger långt efter. En av de viktigaste är vår helt makalösa förmåga att utföra koordinerade rörelser. Som till exempel att dansa. Det lär dröja innan du går på disco med en robot utan att skämmas.
Att programmera en robot att utföra en så till synes enkel uppgift som att plocka upp en flaska vatten från ett bord och hälla över vattnet i ett glas kan fortfarande kräva en hel doktorsavhandling. Och vill man få samma robot att istället putta kula, så krävs åtminstone en doktorsavhandling till. Trots detta klarar varje normal 4-åring att göra dessa saker utan att ha gått en hälla-vatten-i-glas eller putta-kula-kurs. Bakom denna enastående förmåga ligger ett komplext samspel mellan olika delar av hjärnan.
Vad har då allt detta med kreativitet att göra?
Inom kreativitetsforskningen har man länge vetat att aktiviteter som aktiverar flera olika delar i hjärnan ökar chansen för nya kopplingar och därigenom nya idéer. En så enkel sak som att ta en promenad, vilket ju kräver koordinerade rörelser för att man inte ska gå rätt in i närmsta lyktstolpe, har t.ex visat sig ha en mycket positiv effekt på vår kreativitet. Men det finns en ännu bättre aktivitet om du vill hålla igång din hjärna och bli mer kreativ, nämligen dans.
2003 publicerade The New England Journal of Medicine en studie där man tittat på hur olika aktiviteter, som att lösa korsord, läsa böcker, cykla, promenera och att dansa påverkade risken för äldre människor att få demens. För de som dansade regelbundet minskade risken med 76%, nästan dubbelt så mycket som för de andra aktiviteterna.
Enligt Robert Powers, som driver Stanford Universitys Dance Division beror detta på att dans aktiverar och kopplar ihop fler delar av hjärnan än någon annan aktivitet.
Dancing integrates several brain functions at once — kinesthetic, rational, musical, and emotional — further increasing your neural connectivity. – Robert Powers, Stanford University’s Dance Division.
Och detta gäller naturligtvis inte bara äldre. Nyare forskning har till exempel visat att rytmiska rörelser gör att hjärnan utsöndrar hormonet oxytocin, ibland kallat ”glädjehormonet”, vilket inte bara minskar stress och ökar välbefinnande, utan även ökar vår kreativa förmåga. En studie publicerad 2014 visade t.ex att det finns en tydlig koppling mellan oxytocin och förmågan till divergent tänkande, alltså förmågan att koppla ihop saker på nya sätt. Så lite som ett kortare danspass i veckan räckte för att öka kreativiteten.
Så nästa gång du står inför en klurig utmaning och vill få nya idéer, gå ut och dansa!
Vill du ge din egen och dina kollegors kreativitet en svängom? Eller kanske bara byta miljö och ha nästa brainstorming-möte i en roligare lokal än samma gamla mötesrum? Boka in en dag hos oss på Idéfabriken nu så får ni inte bara tillgång till en mängd roliga och effektiva kreativa verktyg, utan även till två av Sveriges mest erfarna kreativitetsfacilitatorer. Ring oss nu på 031-7605400, eller skicka ett mail, så berättar vi mer om vad vi kan göra för dig och ditt företag.