Du har säkert någon gång fått frågan Om du bara fick ta med en sak till en öde ö, vad skulle det vara? När NASAs astronauter gör sig redo att resa ut i rymden ställs de inför samma dilemma. Varje astronaut får nämligen endast ta med sig ungefär ett kilo privata ägodelar och de måste rymmas i en låda som inte är mycket större än en lång pocketbok. Att transportera saker ut i rymden är dyrt. Varje gram av vikten är därför noga utvald. Trots detta är det något NASA numera aldrig reser utan: Lego.
2013 inledde Lego ett 3 årigt samarbete NASA med det imponerande namnet The Space Act Agreement. Samarbetet är del i ett större projekt som går ut på att få barn nyfikna på forskning och teknik och de globala utmaningar vi just nu står inför, som till exempel klimatfrågan och hur man kan skapa förnyelsebar energi eller hur vi kan lösa ett växande problem med att förse jordens befolkning med mat. Och, förstås, vad utforskandet av rymden kan lära oss om livet här på jorden.
En del av The Space Act Agreement består av filmklipp inspelade på ISS, den internationella rymdstationen, där astronauter bygger med Lego och visar hur rymdstationen fungerar. Dessa filmklipp visas sedan på amerikanska skolor. Bland modellerna astronauterna byggt finns satelliter, ett rymdskepp och en skalenlig modell av rymdstationen. Astronauterna använder även Lego för att förklara resultaten av sin forskning och hur deras forskning går till. Nere på jorden bygger skoleleverna sedan upp samma modeller som astronauterna tillsammans med sina lärare och använder dem som utgångspunkt i lektioner om fysik, matematik och teknik.
För NASA är Lego ett bra redskap att nå barn (som ju älskar att bygga med Lego) och få dem intresserade av vad de gör. I gengäld får Lego tillgång till NASAs varumärke. NASA har alltid stått för nyfikenhet, utforskning och kreativitet, vilket rimmar väl med Legos eget varumärke. NASA hjälper dessutom Lego med att ta fram nya produkter i deras Lego City-serie, som bland annat innehåller en rymdstation och flera olika rymdfarkoster.
De senaste decennierna har Lego visat att de är så mycket mer än bara ett leksaksföretag. Lego Serious Play, ett kreativitetsverktyg som används av företag över hela världen, är ett exempel. Vi på Realize är dessutom certifierade Lego Serious Play facilitatorer och har använt verktyget under många år i olika projekt. Lego är ett väldigt demokratiskt verktyg. Om du inte gillar att prata högt om dina idéer inför andra, så är det bara att bygga dina tankar och idéer med klossarna. Det blir ofta väldigt kraftfullt. En hög svart mur mellan din och min avdelning säger en del om hur vi tycker samarbetet fungerar, eller hur?
Vill du ge din egen och dina kollegors kreativitet en spark i baken? Vi på Realize har lång erfarenhet av att hjälpa svenska företag att ta sig an sina kreativa utmaningar med nya ögon och infallsvinklar. Boka in en dag hos oss på Idéfabriken redan nu! Då får ni tillgång till en uppsjö roliga och effektiva kreativa verktyg och två av Sveriges mest erfarna kreativitetsfacilitatorer. Ring oss nu på 031-7605400, eller maila, så berättar vi mer om vad vi kan göra för dig och ditt företag.