När Tiger Woods en gång fick frågan vad som gjorde honom till en så skicklig golfspelare svarade han att det det handlar om mental styrka, i synnerhet att kunna stänga ute alla störande element omkring sig och helt och hållet fokusera mentalt på det man vill ska ske. För att den där långa putten ska gå i måste man föreställa sig bollen rulla över greenen och– Plopp! – ner i hålet.
Och det är inte bara inbillning. Det finns en mängd forskning inom psykologin som visar att den här typen av positiva mentala bilder ökar sannolikheten att du lyckas.
Och det gäller inte bara på golfbanan. 2013 publicerade ett forskarlag vid Harvard University en studie där man undersökt hur den här typen av positiva mentala bilder, som forskarna kallar positive daydreaming, påverkar anställdas förmåga att arbeta kreativt tillsammans med andra i företaget och lösa svåra utmaningar.
Deltagarna i studien fick i uppgift att under några minuter varje dag föreställa sig olika positiva interaktioner mellan andra i gruppen. Det kunde handla om att föreställa sig två anställda som lyssnade intresserat på varandra, eller gav varandra beröm. Forskarna fann att så lite som en enda minut av den här typen av ”positivt dagdrömmande” om sina kollegor varje dag, ökade de anställdas samarbetsvilja, reducerade stress, ökade den empatiska förmågan samt ledde till bättre fungerande samarbeten där de anställda var mer öppna för varandras idéer.
Det första steget till att skapa rätt förutsättningar för kreativa samarbeten är helt enkelt att gå in med rätt inställning.
Men när rätt inställning är på plats, vad är nästa steg?
Rätt ledare och rätt team-sammansättning
2007 publicerade Lynda Gratton vid London Business School resultaten från en stor studie där hon undersökt 15 stora multinationella företag för att ta reda på vilka faktorer som bidrar till mer kreativa och samarbetsvilliga team.
En av de överlägset viktigaste faktorerna bakom de bästa teamen var vilken sorts ledare man hade. De bäst fungerande teamen var de som hade ledare som fokuserade lika mycket på relationerna mellan medlemmarna i teamet som uppgifterna som behövde lösas. At skapa en vi-känsla är enligt Gratton helt avgörande för att ett team ska arbeta väl tillsammans.
”The most productive, innovative teams were led by people who were both task- and relationship-oriented.
En annan viktig faktor var att ha ett team med många olika kompetenser och kunskapsområden. Däremot var inte kunskap allt. Gratton fann tvärtom att team som bestod av för många experter var sämre på att samarbeta. Problemet med experter är att de inte alltid är så lyhörda för andras idéer. De är ju experter och bör ju veta bäst så varför ska de lyssna på vad andra har att säga? Om man vill försäkra sig om att sätta ihop ett riktigt kreativt team bör man alltså inte vara rädd för att låta människor med olika nivåer av erfarenhet delta. Ju mer komplext och varierat ett team är desto bättre. Man vet ju aldrig vem som kan komma med en riktig pang-idé.
”We found that the greater the proportion of experts a team had, the more likely it was to disintegrate into nonproductive conflict or stalemate.”
Använd ny teknik för att underlätta kreativa samarbeten.
Grattons fynd står sig naturligtvis fortfarande idag. Bra ledare och mångfacetterade team ger bättre resultat. Något som dock förändrats en hel del sedan 2007 är tekniken. Det finns idag en uppsjö olika verktyg online för att underlätta samarbeten. Trello, Yammer, Slack, Base Camp, Draftboard, Stixy. Listan kan göras lång.
När vi på Realize skapade IdeaSwipe, en app för realtids-brainstorming, ville vi göra det enklare och roligare att arbeta på kreativa utmaningar tillsammans med andra, var man än befinner sig. Med IdeaSwipe kan du när som helst starta en brainstorm kring en frågeställning och bjuda in dina kollegor att bidra med sina idéer eller vidareutveckla dina.
Läs mer om IdeaSwipe här.
Vill du lära dig mer om hur du kan öka din egen och dina kollegors kreativitet? Eller kanske bara byta miljö för nästa brainstorming-möte? Boka in en dag hos oss på Idéfabriken nu, så får ni inte bara tillgång till en stimulerande miljö, utan även en rad roliga och effektiva verktyg för att få igång kreativiteten. Ring oss nu på 031-7605400, eller maila, så berättar vi mer om vad vi kan göra för dig och ditt företag.