Frispel är ett stöd för kulturinnovationer som delas ut av Västra Götalandsregionen i samarbete med Framtidens kultur. Tanken bakom stödet är att främja nya, innovativa kulturprojekt som befinner sig i en tidig fas i sin utveckling. Målet är att hitta nya sätt att jobba med kultur och att skapa nya kontaktytor mellan kultur och näringsliv.
Vi tog ett samtal med Ylva Gustafsson, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen, som arbetar med Frispel, och pratade nyskapande idéer och innovation.
Vad utmärker ett vinnande Frispel-bidrag?
-Ett vinnande bidrag ska vara nyskapande. En jury bestående av 6 personer med olika bakgrund bedömer hur innovativa de tycker bidragen är. Vi ser även gärna att den som söker är en ny aktör och att konceptet är något vi inte stött på förut. Personligen blir jag som gladast just när det är en person jag aldrig hört talas om som söker med något annorlunda, kreativt projekt. I slutändan är målet att stödja projekt som vi tror berikar medborgarna i regionen, skapar nya samarbeten och stärker kulturutövarna.
Har du något favoritprojekt?
-Jag tänker på Sebastian Loh Lindholms projekt Solarfon (se bild till höger), en ny sorts musikinstrument som skapar musik av solstrålar. Vi tyckte att det var ett udda och spännande projekt och gav honom stöd. Han har nu sökt pengar av Vinnova för att utveckla projektet vidare. Om vi inte stöttat honom i ett tidigt skede hade han kanske inte kunnat utveckla sitt instrument.
Ett annat intressant projekt var Joteborg. Tanken bakom Joteborg var att skapa en hemsida för turister där göteborgarna själva fick välja vilka platser och aktiviteter i Göteborg som skulle lyftas fram. När man besöker en ny stad vill man ju gärna hitta bortom turistfällorna men ibland är det svårt att hitta bra information.
Hur ser du på kopplingen mellan Frispel och innovation?
-När vi går igenom bidragen letar vi naturligtvis efter bidrag vi tycker är innovativa, men funderar inte så mycket på om projektet kan bli lönsamt eller inte. Men flera av de projekt som fått stöd av oss utvecklas vidare och blir lönsamma projekt. Vi har en enkel ansökningsprocess och ger stöd även till privatpersoner. Detta ger stor bredd bland bidragen och gör att vi fångar upp många projekt som annars skulle ha haft svårt att få finansiering. Och man vet ju aldrig vilka idéer som kan visa sig vara lönsamma. På så sätt tror jag Frispel stärker innovationsutvecklingen i regionen.
Frispel delas ut tre gånger om året. Läs mer om projektet här.
Hur bra är ni på att samla upp udda idéer och utveckla dessa i ert företag? Kanske är det dags för ett frispel? Vi på Realize har lång erfarenhet med att hjälpa företag tänka nytt. Varför inte besöka oss i Idefabriken, så berättar vi om hur vi tar oss an era kreativa utmaningar tillsammans! Nyfiken? Hör av dig, så berättar vi mer.