Den amerikanske tennisspelaren Arthur Ashe lade en gång märke till att om han började tänka på planen och började analysera så blev hans spel uselt. Han kallade fenomenet paralysis by analysis. Om du inte är idrottare själv, tänk bara på hur det är när du håller på att lära dig ett nytt språk, där du hela tiden måste tänka för att det ska bli rätt. Hur mycket flyt har du då?
Vad beror det här på? Varför är det så svårt att göra och tänka samtidigt?
Inom neurovetenskapen har paralysis by analysis länge varit en het potatis och det har funnits en rad olika konkurrerande teorier. Men med bättre tekniker för att studera hjärnans aktivitet börjar man nu får svaren.
En studie från 2013 från University of California visade att för mycket aktivitet i det som kallas den prefrontala cortexen har en kraftigt negativ inverkan på det ”flyt” vi upplever när vi gör något vi är bra på och vana att göra. Den prefrontala cortexen är en av de yngsta delarna av hjärnan och den styr impulskontroll, planering och många andra exekutiva funktioner. Forskarna såg att när aktiviteten i den här delen av hjärnan ökade så försvagades hjärnans förmåga att känna igen mönster och hämta minnen undermedvetet. Det stör helt enkelt hjärnans autopilot.
Vad har då allt det här med kreativitet att göra?
Det visar sig nämligen att precis samma mekanismer som får idrottare att tappa sitt flow, är de som lägger käppar i hjulen för vår kreativitet. Det här är något många kreativitetsforskare länge hävdat men nu börjar vi förstå vad det beror på.
Atleten och författaren Christopher Bergland, son till den kände neuroforskaren Richard Bergland, har länge varit intresserad av kopplingen mellan olika delar i hjärnan och deras inverkan på vår kreativitet. I boken Origins of Imagination: Exploring the Neuroscience of Creative Thinking presenterar han en ny bild, baserad på modern neurovetenskap, av hjärnan och kreativitet. Framförallt är det den gängse idén om hjärnan som uppdelad i två delar, en rationell och en kreativ, som han ifrågasätter. Bergland har alltid varit skeptisk till idén att vår kreativitet skulle sitta uteslutande i en del av hjärnan, men har saknat konkreta bevis på att så är fallet. Men nu börjar vetenskapen komma ikapp.
En studie från tidigare i år från Stanford University visade att cerebellum, vilket betyder ”den lilla hjärnan”, som styr muskelminne, balans och koordination spelar en betydande roll i vår kreativitet. I studien, där de deltagande fick spela pictionary, visade att ökad aktivitet i cerebellum ledde till fler, och mer annorlunda teckningar. Det intressanta är att cerebellum, som är en av de äldsta delarna i vår hjärna, inte brukar räknas till varken den högra eller den vänstra hjärnhalvan.
Kreativitet ses fortfarande ofta som en hög funktion inom neurovetenskapen, något typiskt för människan. Att en så rudimentär del av hjärnan som cerebellum, som vi delar med många andra djur, skulle vara central i vår kreativitet var det få som trodde.
Vad allt det här visar är att kreativitet är en lagsport där de olika delarna i hjärnan måste få vara med och spela. Vi vet sedan tidigare att det finns delar i den högra hjärnhalvan som är avgörande för att kunna vrida och vända på problem. Och för att kunna bedöma huruvida en idé är bra eller inte,vilket är minst lika viktigt i den kreativa processen, behöver vi förmågor i vår vänstra, mer rationella del av hjärnan. Och nu vet vi alltså att cerebellum också spelar en avgörande roll för vår kreativitet. För att alla de här delarna ska få vara med och ”spela”, måste vi träna oss på att inte överanalysera, att helt enkelt inte tänka för mycket. När man lyckas med detta får man vad Bergland kallar superfluidity, ett tillstånd där hela hjärnan samverkar.
Hur blir man bättre på det här? Här är två av Berglands tips:
Träning och fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet får igång aktiviteten i cerebellum. Och det behöver inte handla om långdistanslöpning. När Einstein en gång fick frågan var han kom på idén till relativitetsteorin svarade han ”I thought of it while riding my bike”.
Läs också: Nya ideer? Ta en promenad.
Mindfulnessövningar / Meditation
Om du är en person som tenderar att överanalysera allt runtomkring dig kan dagliga mindfulness-övningar, i synnerhet meditation, hjälpa dig att få en större samklang mellan de olika delarna i hjärnan. Dessutom sänker det stressnivåerna i kroppen vilket gör att hjärnan får mer utrymme att arbeta.
Vill du lära dig fler metoder att bli mer kreativ? Ta en titt på vår bok 31 Tips för att öka din kreativitet. Eller varför inte boka in en dag hos oss på Idéfabriken, 400 m2 dedikerade till kreativt arbete. Här jobbar vi tillsammans på era kreativa utmaningar med hjälp av en rad olika beprövade kreativa metoder och verktyg. Hör av dig till oss nu på 031-760 54 00 eller maila, så berättar vi mer om vad vi kan göra för dig och ditt företag.